Hjælpeværktøjer



I EN VERDEN MED SCLEROSE

Nedenstående er forskellige services- og hjælpeværktøjer, vejledninger ved rejse i udlandet som kan være behjælpelige i et liv med sclerose.


  • Services- og hjælpeværktøjer.
  • Vejledning ved rejse i udlandet.



Handicapparkeringskort

Parkeringspladser afmærket med et kørestolssymbol er reserveret til handicappede bilister. For at benytte disse parkeringspladser, skal man have et handicapparkeringskort liggende synligt i forruden. For mere information gå ind på deres hjemmeside http://www.handicap.dk/brugerservice/parkeringskort/

 

Nedenstående link åbner ansøgningsskemaet som skal udfyldes og underskrives af egen læge eller en læge fra det hospital hvor man er tilknyttet. http://www.handicap.dk/media/1650/parkeringskort-ansoegning.pdf

Nota

Nota er et bibliotek og videncenter der beskæftiger sig med bøger og læsning for mennesker med syns- og læsehandicap.

Der mere end 50.000 bogtitler i Nota Bibliotek inden for skønlitteratur, studiebøger, erhvervsbøger og tegneserier. Du kan afspille, downloade eller bestille en bog som lydbog, e-bog eller punktbog. Nedenstående er link til hvor du søger om optagelses.

https://nota.dk/om-nota/bliv-medlem

 

Der er også en app, måde til iPhone og Android. De kan findes på følgende links.

iPhone

https://itunes.apple.com/us/app/nota-bibliotek/id1144437624?mt=8

Android

https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.nota.lyt&hl=en

Ledsagerkort

Ledsagekortet udstedes til personer med handicap, der har behov for en ledsager til at færdes i det offentlige rum. Kortet dokumenterer kortindehaverens behov for at have en ledsager med i fx bus, tog, metro, museum, teater eller lign.

Det vil sige at kortet giver din ledsager gratis indgang til mange aktiviteter som f.eks. biograf, zoologiske haver og rabat på offentlig transport til indehaver af ledsagekortet og ledsager.

På følgende link kan du læse mere om det, der er der også mulighed for at downloade deres ansøgningsskema http://www.handicap.dk/brugerservice/ledsagekort/

 

Tissekort

Du kan bestille et ”tissekort” hos Scleroseforeningen ved at skrive en e-mail til info@scleroseforeningen.dk med dit navn, adresse og cpr-nummer, og så skal du vedhæfte et digitalt billede af dit ansigt. ”Tissekortet” er en slags ID-kort, hvor der på bagsiden forklares, hvad sclerose er på dansk og på engelsk, og hvor det fremgår, hvilke symptomer der følger med sygdommen, herunder akut tissetrang. Det er ikke et kort, der kan pålægge nogen at stille deres toilet til rådighed, men blot et kort, der kan fremme forståelsen for behovet og dermed forhåbentlig også chancerne for at få lov at låne toilettet.

Jeg har prøvet at lave en liste over de ting jeg kan komme tanke om, der er vigtige når du skal ud at rejse, når man har sklerose.

Hvis der er noget jeg har glemt eller fejl er du meget velkommen til at kontakte mig.

  • Rejseforsikring: Når du rejser uden for Danmark skal du kontrollere om du har en rejseforsikring. Det er ofte igennem din indbosforsikring. Kontroler hvad der er dækket ved sygdom, hjemtransport osv.Hvis du har en rejseforsikring skal du kortrollere med dit forsikringsselskab at du er dækket når du rejser med sygdommen sklerose. Det kan være at din rejseforsikring ikke dækker hvis der sker dig noget som er relateret til sklerosen. Du vil højste sandsynligt blive bedt om at kontaktet SOS International


  • SOS International: Hvis du er blevet oplyste af dit forsikringsselskab at du skal kontakte SOS International, kan du gøre det på telefon 38488250. De vil spørger ind til hvordan din sklerose har udviklet sig. Hvad har du af problemer, hjælpemidler, hvornår var sidste attak, hvornår er du sidst blevet undersøgt. De vil derefter konferere med deres sundhedsteam. Dette vil de højest sandsyndligt gøre imens du venter i telefon og du vil får direkte besked. Der skal derefter tages kontakt til dit forsikringsselskab for at oplyse dem hvilke dækning du har. Kontakt til SOS International på telefon 38488250 og dette er et link til deres hjemmeside https://www.sos.eu/da/forretningsomraader/rejse/medicinsk-forhaandsvurdering/ Jeg vil foreslog at du starter med at ringe til dem, inden du opfylder noget på deres hjemmeside.


  • Pillepas: 

    Hvis du rejser til et Schengen-land og medbringer medicin med euforiserende virkning, har du mulighed for at få et pillepas. Du skal bruge et pillepas for hvert præparat. Det er gratis og varer maksimalt i 30 dage. Pillepas kan udfyldes her

    https://www.apoteket.dk/pillepas og afhentes efter 1-2 hverdage på apoteket. Medbring dit pas og dokumentation for præparatet, når du skal hente pillepasset på apoteket.

    Husk at have alt dit medicin i din håndbagage, dette er vigtigt fordi der er under 0 grader i lastrummet og hvis dit indchecket bagage bliver forsinket, så har du stadig din medicin.


  • Medicinkortet: 

    Jeg plejer at printe en kopi af min aktuelle medicinkort ud, så har du et dokument på alt det receptpligte medicin du er ordineret, når du er ude at rejse.

    I Medicinkortet får du overblik over dine aktuelle og afsluttede medicinordinationer. Du kan se dine recepter, hvor mange udleveringer du har tilbage, og du har mulighed for at anmode din læge om receptfornyelse. Medicinkortet finder du på denne hjemmeside 

    https://www.sundhed.dk/borger/min-side/min-sundhedsjournal/medicinkortet/


  • Sklerose sygdomsmodifiserende medicin: 

    Husk at få dokumentation fra din skleroseklinik på hvilken medicin du får og at du er sklerose.


  • Pas, Penge og Præservativer :-)

    Jeg behøver vel næsten ikke at skrive det, men husk pas og penge. Kontroler at dit pas ikke er, eller udløber imens du er i udlandet.

Kontakt:

Sune Reippurt Glesner

e-mail: sune@glesner.dk

Mobil: 22679171